Het Bos Bezoeken

Welkom in het Almeerderhout. Of je een korte wandeling wilt maken of een dagje doorbrengen: hier vind je alle praktische informatie die jouw bezoek aan het Almeerderhout tot een leuke ervaring maakt.
Het stadsbos heeft iets te bieden voor jong en oud, van rust tot gezelligheid.

Veel paden zijn toegankelijk voor rolstoelen.

Bosgebieden

Het Almeerderhout is ruim 1400 hectare groot, waarvan ongeveer 1100 hectare uit bos bestaat. Het bos heeft verschillende gebieden met een eigen sfeer en karakter en leuke plekjes. Welk gebied wil jij verkennen? 

Kathedralenbos

Het Kathedralenbos dankt haar naam aan de twee replica’s op ware grootte van de kathedraal van Reims in Frankrijk. Het zijn ontwerpen van kunstenaar Marinus Boezem. 
De Groene Kathedraal is in 1987 gerealiseerd met 178 Italiaanse populieren. Ze staan op de plekken van de pilaren van de kathedraal. Betonnen paden geven de ribben van het kruisgewelf aan. De kunstenaar heeft in het bos ook een ‘negatieve’ kathedraal gemaakt, waarbij de vorm van de kerk is uitgespaard in eiken- en beukenhagen.
De kathedraal is een terugkerend motief in het werk van Boezem. Zo heeft hij bijvoorbeeld bij Deltapark Neeltje Jans in Zeeland een kathedraal van rotsblokken gemaakt.

Cirkelbos

In het Cirkelbos onderbreken cirkels de typisch rechte lijnen van het jonge polderbos. De beplanting bestaat veelal uit hazelaar, beuk en els. Door het Cirkelbos stroomt de Gooimeerbeek, gevoed met kwelwater uit het Gooimeer. Je vindt hier ook het Museumbos met onder meer een labyrint en de berg ‘Almere Boven’. Speciaal voor jonge bezoekers is er de website www.kindermuseumbos.nl.

Eemvalei

De Eemvallei is vernoemd naar de rivier de Eem die hier in de prehistorie stroomde. Het is een langgerekt, aaneengesloten landschap dat net als de oude rivier door Oosterwold slingert. In de Eemvallei kun je wonen, werken, recreëren en genieten. Er zijn meerdere recreatieve routes waar je van alles kunt beleven en terug in de tijd gaat. 
Wandelaars en fietsers kunnen fruit plukken bij pluklinten. Er is een voedselbos met verschillende thema’s, zoals tijdvakken en regio’s. In het Buytenwold kunnen kinderen spelen, ontdekken en leren terwijl ouders elkaar ontmoeten. Ook hier zijn er verschillende tijdsthema’s. 
De Eemvallei is een samenwerkingsproject van Stichting Voedselbouwbos Nederland, het Buytenwold, Natuurboerderij Vliervelden en Staatsbosbeheer.

Braambergen

Afval moet een tweede kans krijgen – en dat is precies wat ze bij Braambergen gedaan hebben. Op deze voormalige vuilstortplaats is een heuvellandschap aangelegd, waarna het gebied drie nieuwe functies kreeg. Met meer dan 26.000 panelen zorgt Zonnepark Braambergen voor groene stroom voor ruim 5000 huishoudens. Daarnaast is er een wijngaard met wijnbar. 
Op de heuvels is een mooie mountainbikeroute aangelegd, met een lengte van 7 km en 363 hoogtemeters. De route is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde mountainbikers.   

Veel gestelde vragen

Het stadsbos is het hele jaar toegankelijk, van zonsopgang tot zonsondergang. (Zie www.zonsopgangzonsondergang.nl voor de tijden.)
Het bos is alleen toegankelijk op wegen en paden. Er zijn gebieden waar je buiten de gebaande paden mag gaan, dat wordt dan aangegeven. Kijk voor de geldende regels altijd op het toegangsbord bij de ingang van een gebied.
Op de toegangsborden bij de gebieden vind je informatie over welke regels er gelden.
‘Vrij wandelen op wegen en paden’ betekent dat je er alleen mag wandelen en dus niet fietsen en paardrijden.
‘Vrije toegang op wegen en paden’ betekent dat je in het hele gebied mag wandelen, fietsen en paardrijden.
Mag je in een gebied op een deel van de paden fietsen of paardrijden, dan staat er ‘Vrij wandelen op wegen en paden’ met de toevoeging ‘Geen toegang met fietsen en/of paarden buiten de daarvoor aangegeven route’.
Niet alle paden zijn toegankelijk voor rolstoelen, maar de grotere paden wel, zoals het Vierseizoenenpad en het Reigerpad. 
Bij het Buitencentrum staan een rolstoel en een scootmobiel die je gratis kunt lenen. Neem contact op om een van beide te reserveren
Honden zijn welkom, maar wel aan de lijn. Aangelijnde honden blijven op het pad en dat is fijn voor de vogels, het wild en de andere bezoekers. Bij het passeren van andere wandelaars, fietsers of ruiters houdt de wandelaar de hond bij zich.
Er zijn verschillende plekken waar je hond los mag lopen. Dat is aangegeven op de borden bij de ingang van de terreinen. Je hond moet te allen tijde onder appél blijven, dus bij de baas. Hij mag niet door de bosvakken rennen. Lees hier meer over de toegangsregels voor honden.
Dat mag, maar op kleine schaal. De wildpluk moet voor eigen gebruik zijn en is op eigen risico. Voor bramen en paddenstoelen is het maximum 250 gram (een champignonbakje vol). Lees hier meer over wildplukken.
Nee, dat mag niet zonder overleg met Staatsbosbeheer. Het meeste heeft al een bestemming. Het kan soms even duren voor het opgehaald wordt.
Er zijn voldoende gratis parkeerplaatsen bij de Kemphaan. Het navigatieadres is Kemphaanlaan Almere.
Er is een bushalte aan de Waterlandseweg, vlak bij De Kemphaan. Hier stoppen verschillende bussen. Plan je reis op www.9292.nl.
De Kemphaan is prima op de fiets te bereiken, of je nu in Almere Stad, West, Haven, Oost of Buiten woont. Het stadslandgoed ligt tussen knooppunt 85 en knooppunt 88 van het fietsroutenetwerk Almere.
Hiervoor is altijd overleg met de boswachter nodig. Meld je activiteit of evenement daarom minimaal 4 weken van tevoren aan: stadsbosalmeerderhout.nl/aanmelden-activitei. Dit geldt ook voor het uitzetten van een gps-route en het plaatsen van een geocache.
Onze boswachters horen het graag van je, via boswachtersalmere@staatsbosbeheer.nl.
Een boomhut met takken tegen een boom langs het wandelpad kan. Bouwwerken in een boom mogen niet. Dat is vaak niet veilig genoeg. Bovendien kan de boom beschadigd raken. 
Maar voor een boomhut kunnen je kinderen het beste terecht bij Speelbos Zuiderzee bij het Buitencentrum. Daar ligt en staat alles voor ze klaar om een mooie en veilige hut te bouwen. 
Er zijn twee mountainbikeroutes in het Almeerderhout: één rond Stadslandgoed De Kemphaan (6,3 km, 31 hoogtemeters) en één op
Braambergen (7 km, 363 hoogtemeters). Voor sommige routes is een MTB-vignet verplicht. Kijk hier voor meer informatie.
Staatsbosbeheer geeft geen toestemming voor het gebruik van een metaaldetector of voor magneetvissen in het Almeerderhout. Je mag ook geen metaaldetector of magneet om te vissen in het gebied meenemen. Zo voorkomen we (graaf)schade, verstoring van de archeologische ondergrond en mogelijk gevaarlijke vondsten van munitie uit WOII. Voor gebieden van anderen is toestemming van de betreffende eigenaar of beheerder nodig.
Om te mogen vissen heb je een VISpas nodig. Daarbij krijg je een lijst van Nederlandse wateren waar het is toegestaan om te vissen. Na zonsondergang mag je niet in het bos zijn. Lees hier meer over de VISpas of kijk op de visplanner van Sportvisserij Nederland.
In het Almeerderhout zijn twee geocachingroutes uitgezet. Er is een route in het Waterlandse Bos die begint bij het Buitencentrum Almeerderhout op het Stadslandgoed De Kemphaan. Speciaal voor kinderen is er op De Kemphaan de route ‘Kleine bever zoekt een schat’. Kijk hier voor meer informatie.
Voor het plaatsen van een wildcamera is toestemming van de terreineigenaar nodig. Een boswachter geeft die toestemming niet zo snel, omdat een wildcamera vaak (ver) buiten de paden opgesteld wordt en je in de meeste gebieden niet buiten de paden mag komen. Daarnaast is het vanuit de privacywetgeving niet toegestaan dat er beeld van mensen wordt opgenomen.
Staatsbosbeheer heeft (nog) geen eigen beleid ontwikkeld op de vraag waar en wanneer er met drones kan worden gevlogen. Dat betekent dat de wettelijke regels en de besluiten van andere overheidsinstanties zoals de provincies en gemeenten van toepassing zijn. Kijk hier voor meer informatie.
Schaatsen op natuurijs is altijd op eigen risico. Houd je daarbij aan de toegangsregels van het natuurgebied. Blijf op de paden als je het ijs wilt bereiken, struingebieden uitgezonderd. Ga niet in de rietkragen zitten, dat geeft te veel verstoring.
Check altijd bij de lokale ijsclub of op knsb.nl of het ijs is vrijgegeven. Veiligheidsregels vind je op www.knsb.nl.
Je kunt het beste contact opnemen met een van onze boswachters, via boswachtersalmere@staatsbosbeheer.nl. Je vindt ook veel informatie op onze website www.staatsbosbeheer.nl/stadsbossenalmere.

Bereikbaarheid

Buitencentrum Almeerderhout
Kemphaanlaan 4
1358 AG Almere

Fiets
Het Almeerderhout ligt tussen knooppunt 85 en knooppunt 88 van het fietsroutenetwerk Almere.

Openbaar vervoer
Er is vlak bij een bushalte.

Auto
Het navigatieadres is Kemphaanlaan Almere