Het bos backstage

Hoe snel groeit een zaadje uit tot een volwassen boom? Hoe beheer je een bos? Waarom worden er soms bomen gekapt? Wat gebeurt er als een dier in het bos doodgaat? En waarom blijft dood hout vaak in het bos liggen? In ‘het bos backstage’ krijg je een kijkje achter de schermen. Zo kom je meer te weten over wat er zich allemaal in het Almeerderhout afspeelt – ook als je er niet bent. Want wij volgen de ontwikkeling van het bos. 
We doen veel onderzoek naar de soorten die hier leven. En we experimenteren met nieuwe vormen van beheer en nieuwe technieken, om zo goed mogelijk voor het bos te zorgen. Waarbij we er natuurlijk op letten dat zowel mensen als dieren er een plekje kunnen vinden. Benieuwd wat er te ontdekken valt? Lees dan verder!

Een bos om te experimenteren

Het Almeerderhout is pas vijftig jaar oud en nog volop in ontwikkeling. Elke dag leren we nieuwe dingen en worden we verrast door nieuwe ontdekkingen. Dat biedt ons de kans soms iets nieuws te proberen en met het beheer te experimenteren. 
Hoe gaan we om met invasieve soorten als bosrank en reuzenbereklauw? Kunnen we de slootkanten anders beheren? Welke bomen zijn beter bestand tegen het veranderende klimaat? Wat gebeurt er als we op sommige plekken helemaal niks doen? Met deze experimenten leren we steeds meer over het bos en kunnen we er steeds beter voor zorgen. Als er weer iets te melden is, dan lees je het op deze website.  

Beheer en onderhoud 

We willen een gevarieerde natuur, daarom staan er veel verschillende bomen en struiken in het bos. Die zijn elkaars concurrenten: is er te veel schaduw of staan er te veel bomen dicht bij elkaar, dan kunnen er soorten verdwijnen. Daarom beheren we het bos. We helpen de bomen een handje om de afwisseling in het bos te behouden. Bomen weghalen geeft andere bomen de ruimte om verder te groeien en levert verschillende soorten hout.

We houden het stadsbos ook aantrekkelijk voor bezoekers. Bijvoorbeeld door paden, bankjes en andere voorzieningen goed te onderhouden, rommel op te ruimen en in het bos aan het werk te zijn.  

Wildspotters

Veel dieren in het Almeerderhout leven een verborgen bestaan. Je zult ze dan ook niet snel tegenkomen. Gelukkig staan er drie camera’s in het bos, waarmee we de dieren die hier leven volgen. Een selectie van de beelden vind je hier. 

Geluiden uit het bos 

Misschien is het je al eens opgevallen: het is elk voorjaar een geluid van jewelste in het Almeerderhout. Veel soorten zangvogels komen speciaal naar deze plek om hun nestjes te maken. En de mannetjes doen er alles aan om gehoord te worden. Zo ontstaat er een heus zangvogelconcert! 
Luister hier naar de zangkoren van merel, lijster, vink, wielewaal, winterkoning, tjiftjaf, fitis en roodborst. 

Zangvogel concert

Nieuwkomers gespot

Het Almeerderhout moet zich ontwikkelen tot een een fijne plek voor mensen en dieren. We proberen dat te bereiken door veel variatie in het bos te creëren, zodat steeds meer dieren zich hier thuis voelen. Dat zien we terug in nieuwe soorten die verschijnen of die we nog verwachten. Maak kennis met enkele van deze nieuwkomers.

Raaf

Deze enorme zwarte vogel, met een spanwijdte van 1,20 m en een kop-staartlengte van 65 cm, verwachten wij steeds meer te gaan zien. Het wildbos biedt de leefomgeving en de rust die de raaf nodig heeft. 
Door de aanwezigheid van wildkadavers kan deze aaseter hier ook in de winter verblijven. Je krijgt kippenvel als je in het stille bos zijn zware roep hoort.

Wezel

In het parkbos werken we toe naar een halfopen landschap. We wisselen het bos af met open bloemenweides, waardoor er meer bosranden zijn. Dat is precies waar kleine marterachtigen als de wezel van houden. Zij jagen op hun prooien vanuit de dekking. Er zijn nu al wezels – en straks alleen nog maar meer! 

Vleermuis

Ook vleermuizen houden van een halfopen landschap. Omdat ze niet goed kunnen zien, vliegen ze graag langs bosranden, laanbomen en watergangen. Overdag rusten ze in boomholtes en in gebouwen. 
Het Almeerderhout is nog jong, maar in het puurbos zetten we in op grote oude bomen, waar vanzelf boomholtes in ontstaan. Tot die tijd helpen we de vleermuizen een handje door kasten op te hangen. 

Otter

Dit grote roofdier leeft van vis. En vis vind je vooral in water met veel waterplanten en natuurvriendelijke oevers. In het Almeerderhout geven daarom we op diverse plekken ruimte aan natuurvriendelijke oevers. Zo krijgt de otter meer leefgebied. Hij is al gesignaleerd in het Almeerderhout!